Francis Kamuhanda, mijn inspirator

Mijn eerste ontmoeting in Afrika was met een heel bijzonder mens; Francis Kamuhanda. Francis is directeur van het Sure Prospect Institute. Hij is geboren in een klein dorp in Uganda. Door polio is hij op jonge leeftijd gehandicapt geraakt. Dit heeft hem niet weerhouden, maar juist kracht gegeven om de verandering te maken in het leven van zoveel gehandicapte kinderen.

Francis is na zijn studie begonnen met lesgeven zittend op de grond met vijf gehandicapte kinderen. Inmiddels is Sure Prospect een gerespecteerde school waar meer dan 500 kinderen naar school gaan. Hiervan zijn er veel met een handicap. Dit is uniek in Afrika: een school met zowel gehandicapte kinderen als kinderen zonder handicap.

Francis staat s’ochtends om 6 uur te wachten onder de mangoboom, op de eerste kinderen die naar school komen. En s’avonds staat hij daar weer om het laatste kind en de leerkrachten uit te zwaaien.

Francis is mijn gids. Bij alles wat ik doe adviseert hij mij en leidt mij in mijn weg om de gehandicapte kinderen in Uganda een toekomst te geven. Een kleine man met een heel groot hart.

James Ngamate, hij die er altijd is

Bij mijn eerste bezoek aan Afrika ontmoete ik James bij mijn hotel. James was op zakenreis vanuit Kenia in Uganda. Ik zat op de veranda en James gaf me de krant. Zo raakten we in gesprek. En James was onder de indruk van mijn wilskracht om de gehandicapte kinderen in Uganda te helpen.

James, opgegroeid in Kenia, heeft zelf armoede gekend. James’ ouders hadden geen geld om schoenen te kopen voor hun kinderen. Een Nederlandse pastoor gaf James op jonge leeftijd hoop en moed en zorgde ervoor dat hij naar school kon gaan. Uit dankbaarheid voor deze kans en naar aanleiding van ons gesprek, besloot hij zich volledig in te zetten voor Griet’s Oogappeltjes.

Hoe vaak ik ook kom in Uganda, James maakt de verre reis vanuit Kenia om mij te ondersteunen. De hulp en inzet van James zijn van onschatbare waarde. Als Afrikaan weet hij daar de weg te bewandelen. 

James droomt van een mooi leven op Hawai, maar weet ondertussen dat dat nooit zal gebeuren, omdat hij zijn Mama Afrika (dat ben ik voor hem) nooit in de steek zal laten. James zijn lach laat mij en de kinderen stralen.

ambassadeur2.jpg